Jesień jest idealną porą, aby nauczyć dzieci, jak i z czego można wykonać potrawę, jak podać i dlaczego należy ją jeść. Z myślą o  witaminkach przedszkolaki  z grupy Żabki  postanowiły zrobić pyszne sałatki, zarówno owocową jak i jarzynową. Przy tej okazji przedszkolaki poznały wygląd, smak i zapach niektórych składników. Dzieci samodzielnie kroiły i przyrządzały potrawy. Przedszkolaki doskonale sobie poradziły.  Podczas tworzenia smacznych, a zarazem zdrowych dań wszystkim dzieciom dopisywały wspaniałe humory. W trakcie tych prac przedszkolaki nauczyły się również, że gotowanie i jedzenie wymaga zachowania szczególnej higieny, że nie tylko ręce, ale również warzywa i owoce należy myć przed obieraniem, krojeniem i spożywaniem. Na koniec gotowe sałatki nałożyliśmy na talerze i nastąpiła degustacja, która przekształciła się w prawdziwą ucztę! Wszystkim bardzo smakowało.