„Jesienią, jesienią sady się rumienią; czerwone jabłuszka pomiędzy zielenią.

Czerwone jabłuszka, złociste gruszeczki świecą się jak gwiazdy pomiędzy listeczki…”

Jesień to pora roku pełna barw i dobroci. Jesień przynosi nam zdrowe warzywa i owoce. Dzieci podczas jesiennych zajęć poznały pojęcia: przetwory, pasteryzacja, zapasy, spiżarnia. Dowiedziały się z jakich owoców i warzyw można przygotować zapasy na zimę. Podsumowaniem wiedzy o darach jesieni, były zajęcia kulinarne. Przedszkolaki wcieliły się w rolę kucharzy. Każda grupa przygotowała ucztę owocowo – warzywną. Dzieci z pomocą Pań i sprzętów kucharskich przyrządziły smaczne i zdrowe sałatki, surówki, szaszłyki, soki oraz kanapki. Wszystkie przygotowane smakołyki szybko znikały ze stołów. Zajęcia kucharskie sprawiły dzieciom wiele radości.

Skip to content